Ученически парламент

Published: Wednesday, 22 April 2015

УСТАВ И ПЛАН ЗА РАБОТА

 


ОБЕЩАНИЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА УЧЕНИЧЕСКИЯ ПАРЛАМЕНТ


     


   Ден на толерантността – 17.11.2014 г.

За деня на толерантността се проведоха  различни инициативи. Представяне на презентация " Единни в многообразието", инициатива на ученическия парламент и учениците ментори "Протегни ръка, подари усмивка". Тренинг с ролеви игри за толерантността към децата с увреждания, в неравностойно положение и етническите малцинства. Рицарят на любовта защитаваше добрите, толерантните и обичащите и заедно със своята дама посвещаваше в рицарство  заслужилите . Разбира се, сме учениците бяха подготвили табла и флайери, така че всеки да бъде включен в инициативите.                                                                                                                           ГАЛЕРИЯ 


Ден без тютюнев дим – 21.11.2014 г.

 


Превенция от ХИВ и СПИН

Отбелязване на 1 декември - Международния ден за борба със СПИН - беседа с демонстрация и образователен филм за учениците от V до VІІІ клас, "Учениците се интересуват..." - отговори на въпроси, свързани с половото възпитание, зададени от учениците /кутия за въпроси/, презентация за учениците от ІІІ и ІV клас, разпространение на лентички и брошура, изработени от ученици. Дейностите са подготвени от „Клуб млад здравен експерт“. 22.12.2014 г. - "Рождество Христово " - празник с танци, песни, драматизации,  разкриващи смисъла на Рождество Христово. Гостуват вокална група и театрално студио на деца от Стара Загора. Гостите зарадваха всяко дете с подаръци, подготвени с любов от християнски семейства в Германия.


 Коледна работилничка на доброто е инициатива изцяло на ученическия парламент.


23.12.2014 г. - "За много години..." - тържествен концерт на учениците от училището и бал дискотека.


 19.01.2015 г.


5.   От 2 до 5 април 2015 год.  Милена Атанасова от VІ клас и Диана Калайджиева, старши учител, участваха в среща на представители от ученическите парламенти от училищата, работещи за намаляване на отпадането на ромските ученици по проект „Всеки ученик може да бъде отличник“ на ЦМЕДТ „Амалипе“.  Във форума се включиха сто децата от цялата страна. Те споделиха опит и дискутираха как да организират ефективно дейността на Ученическите парламенти, за да могат тези структури на ученическото самоуправление да направят училището по-интересно за всички деца, да допринесат за намаляване на безпричинните отсъствия, за превенция на ранните бракове и за повишаване на броя на младежите и девойките, които продължават образованието си в средни училища и университети. Следвайки принципите на парламентарната демокрация, учениците проведоха дебати и по проекта на Закон за предучилищното и училищното образование. На 3-ти април парламентарен контрол при тях преминаха и представители на Министерство на образованието и науката: г-жа Пенка Иванова, Директор на дирекция „Формиране, анализ, оценка и политики”,д-р Йосиф Нунев, държавен експерт в същата дирекция на МОН и г-н Роберт Джераси, съветник в политическия кабинет на министър Танев. Младите парламентаристи дискутираха проектозакона за образованието и със своя колега народния представител от 43 Народно събрание Галина Захариева.